Grécko pripravilo návrh úspor, tretinu sumy chce ušetriť na dôchodkoch

01.09.2012 Celý región

Atény 1. septembra (TASR) - Grécky minister financií Jannis Sturnaras pripravil návrh úsporných opatrení na nasledujúce dva roky v celkovej hodnote 11,7 miliardy eur. Tretinu z tejto sumy chce pritom ušetriť na dôchodkoch.

O návrhu momentálne rokujú strany vládnej koalície. Podľa dokumentu, ktorý novinári v Aténach získali od jednej z trojice koaličných strán, 3,5 miliardy eur chce vláda premiéra Antonisa Samarasa ušetriť znížením dôchodkov, paušálnych výdavkov a predĺžením obdobia, ktoré si musia ľudia v krajine odpracovať, ak chcú dostať minimálny dôchodok.

Škrty vo verejnom sektore, vrátane zníženia platov poslancov a zamestnancov ministerstiev, pomôžu vláde ušetriť ďalšie 2 miliardy eur v rokoch 2013 a 2014. Aj polícia, požiarnici a ďalší uniformovaní štátni zamestnanci musia počítať s redukciou platov až o 12 %, a tiež zo zrušením vianočných a dovolenkových bonusov. To by malo vyniesť 1,5 miliardy eur.

Samaras sa snaží dosiahnuť dohodu s koaličnými partnermi na balíku úspor, ktorý od Grécka požadujú medzinárodní veritelia - tzv. Trojka (Európska komisia, Európska centrálna banka a Medzinárodný menový fond) výmenou za ďalšiu splátku z v poradí už druhého záchranného úveru.

Inšpektori Trojky sa na budúci týždeň vrátania do Atén, aby dokončili kontrolu a zistili, aký pokrok Grécko dosiahlo pri zavádzaní fiškálnych a hospodárskych reforiem. Od ich správy závisí, či Atény dostanú ďalšie peniaze a zostanú v eurozóne, alebo budú musieť vyhlásiť bankrot a vzdať sa spoločnej meny.

Samaras koaličným partnerom pripomenul, že Grécko musí veriteľom dokázať, že je serióznym partnerom a plní dohodnuté podmienky úveru. Pripomenul tiež, že nový úsporný balík obsahuje síce bolestivé, ale potrebné škrty, a bude posledný svojho druhu.

Ďalšie peniaze chce premiér ušetriť znížením, úpravou alebo dokonca zrušením niektorých sociálnych príspevkov, napríklad "racionalizáciou" vyplácania rodinných prídavkov, či úpravou príspevkov pre invalidov. Plánuje tiež preskúmať, a prípadne aj zrušiť, štátny príspevok pre nevydaté dcéry, ktoré sú závislé od rodičov.

Minister financií Sturnaras sa má 4. septembra zísť so svojim nemeckým kolegom Wolfgangom Schäublem a 7. septembra pricestuje do Atén predseda Európskej rady Herman Van Rompuy.

Informovala o tom agentúra Reuters.
 

Vyberte región